Wijn Zuid
- Afrika
In
1652 stichtte Jan van Riebeeck, scheepsarts, de eerste kolonie in Zuid-Afrika
uit naam van de Oost-Indische Compagnie in de Kaapstad. Net voor het ronden
van de gevaarlijke Kaap de Goede Hoop kon de vloot in de vruchtbare streken
aan de voet van de Tafelberg vers proviand inslaan. In Kaapstad, aan de
voet van de Tafelberg, werden de eerste wijngaarden uitgebouwd. Hij had
stekken van wijnstokken bij zich uit het Rijndal. Eindelijk had men halverwege
de route naar het Oosten een plek waar men naast verse etenswaren ook
wijn kon inslaan. Scheepsartsen geloofden namelijk dat wijn een goede
remedie was tegen scheurbuik. De kwaliteit was toen minder belangrijk.
Naarmate de groep Hollandse inwijkelingen groter werd, groeide ook het
gebied dat ze veroverden. Het was echter pas in 1688, na de aankomst van
de Franse Hugenoten dat er echt grote vooruitgang kwam in de wijnproductie.
De Hugenoten, op de vlucht voor godsdienstvervolging in eigen land, brachten
hun kennis van de wijnbouw mee. Ze trokken verder landinwaarts en stichtten
Franschhoek. Zij waren verantwoordelijk voor de sterke uitbreiding van
de wijnbouw in Zuid-Afrika.
Na de verovering door de Engelsen in 1806 ontstond een grote afzetmarkt.
De Engelsen waren immers ook in een oorlog met Frankrijk verwikkeld, en
haalden hun wijnen liever uit Zuid-Afrika dan bij de nabije vijand. Zo
maakte Europa voor het eerst kennis met de wijnen uit Zuid-Afrika.
Toen
de oorlog tussen Engeland en Frankrijk in 1861 beëindigd werd, begon
de export van wijnen op te drogen. De wijnbouw kreeg het hard te verduren.
Rond diezelfde periode bleven de wijngaarden ook niet gespaard van de
verwoestende druifluis (Phylloxera). Dat alles had tot gevolg dat de kwaliteit
van de Zuid-Afrikaanse wijnen zienderogen achteruitging. Er was overproductie,
en bovendien waren de meeste wijnen ordinair.
Pas in 1992, met de algemene liberalisering
in het land, komen de investeerders naar Zuid-Afrika en bouwen er nieuwe
wijnhuizen en moderne wijnmakerijen.
Dankzij nieuwe wijnstokken en betere productietechnieken kreeg de wijnbouw
hier nog een grote impuls. Tegenwoordig mag men de beste wijnen van Zuid-Afrika
op gelijke hoogte stellen met de betere wijnen van Europa .
Momenteel
verbouwt Zuid-Afrika nog steeds 85 % witte druiven. Het land en het klimaat
lenen zich ten volle voor rode wijn, en dus wordt de populairste druivensoort
‘steen’ (eigenlijk chenin blanc) langzaam maar zeker vervangen
door de bekende rode druivensoorten zoals cabernet sauvignon, merlot,
shiraz en pinotage.
In Zuid-Afrika kan men twee grote wijngebieden onderscheiden : de kuststreek
die doorloopt tot de eerste bergketens en de Kleine Karoo die eindigt
bij Swartberg.
De Kaapse wijnlanden is de streek ten N.O. van Kaapstad
met een intensieve wijn- en fruitbouwcultuur. Het ligt tussen 30 en 35°
zuiderbreedte en het mediterrane klimaat maakt het tot het belangrijkste
wijngebied van Zuid-Afrika. Tevens is de Westelijke Kaapprovincie erg
bergachtig en de wijngaarden liggen verspreid in de vele valleien, op
de flanken van de voornamelijk uit graniet bestaande bergen. De druiven
worden geplukt in februari of maart.
De
belangrijkste blauwe druif is de cinsaut uit Zuid-Frankrijk, die in Zuid-Afrika
betere wijn dan in Europa voortbrengt. De kruising van cinsaut en pinot
noir leverde de pinotage op; die is duidelijk beter dan cinsaut, maar
geen vervanger van pinot noir. Pinot noir groeit hier trouwens ook, maar
de belangrijkste edele rode druif is nu cabernet sauvignon.
De steen, de plaatselijke naam voor de chenin blanc
van de Loire, domineert de oogst van de witte druiven geheel. De bodems
van Zuid-Afrika lijken voor deze druif uiterst passend, en zijn natuurlijke
hoge zuurgraad houdt de wijn zelfs na zeer hete zomers fris en levendig.
De steen is goed voor alles : van zoete of droge tafelwijn tot mousserende
wijn of sherry. De rheinriesling is kort geleden geïntroduceerd.
Goede schuimwijn hoeft niet noodzakelijk Champagne te
zijn. Overal ter wereld worden wijnen in dezelfde stijl gemaakt. De benaming
Champagne daarentegen mag niet vermeld worden op het etiket als de wijn
niet uit de Champagnestreek komt. De Zuid-Afrikaanse schuimwijnen, gemaakt
volgens de traditionele methode, hebben hun eigen benaming namelijk ‘Cap
Classique’. In Zuid-Afrika worden schuimwijnen ook weleens omschreven
met de sprankelende naam ‘Vonkelwyn’.
© All rights reserved. The Wine Labels World. |