Wijn  Zuid - Afrika

In 1652 stichtte Jan van Riebeeck, scheepsarts, de eerste kolonie in Zuid-Afrika uit naam van de Oost-Indische Compagnie in de Kaapstad. Net voor het ronden van de gevaarlijke Kaap de Goede Hoop kon de vloot in de vruchtbare streken aan de voet van de Tafelberg vers proviand inslaan. In Kaapstad, aan de voet van de Tafelberg, werden de eerste wijngaarden uitgebouwd. Hij had stekken van wijnstokken bij zich uit het Rijndal. Eindelijk had men halverwege de route naar het Oosten een plek waar men naast verse etenswaren ook wijn kon inslaan. Scheepsartsen geloofden namelijk dat wijn een goede remedie was tegen scheurbuik. De kwaliteit was toen minder belangrijk.

Naarmate de groep Hollandse inwijkelingen groter werd, groeide ook het gebied dat ze veroverden. Het was echter pas in 1688, na de aankomst van de Franse Hugenoten dat er echt grote vooruitgang kwam in de wijnproductie. De Hugenoten, op de vlucht voor godsdienstvervolging in eigen land, brachten hun kennis van de wijnbouw mee. Ze trokken verder landinwaarts en stichtten Franschhoek. Zij waren verantwoordelijk voor de sterke uitbreiding van de wijnbouw in Zuid-Afrika.


Na de verovering door de Engelsen in 1806 ontstond een grote afzetmarkt. De Engelsen waren immers ook in een oorlog met Frankrijk verwikkeld, en haalden hun wijnen liever uit Zuid-Afrika dan bij de nabije vijand. Zo maakte Europa voor het eerst kennis met de wijnen uit Zuid-Afrika.

Toen de oorlog tussen Engeland en Frankrijk in 1861 beëindigd werd, begon de export van wijnen op te drogen. De wijnbouw kreeg het hard te verduren. Rond diezelfde periode bleven de wijngaarden ook niet gespaard van de verwoestende druifluis (Phylloxera). Dat alles had tot gevolg dat de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijnen zienderogen achteruitging. Er was overproductie, en bovendien waren de meeste wijnen ordinair.

Pas in 1992, met de algemene liberalisering in het land, komen de investeerders naar Zuid-Afrika en bouwen er nieuwe wijnhuizen en moderne wijnmakerijen.
Dankzij nieuwe wijnstokken en betere productietechnieken kreeg de wijnbouw hier nog een grote impuls. Tegenwoordig mag men de beste wijnen van Zuid-Afrika op gelijke hoogte stellen met de betere wijnen van Europa .

Momenteel verbouwt Zuid-Afrika nog steeds 85 % witte druiven. Het land en het klimaat lenen zich ten volle voor rode wijn, en dus wordt de populairste druivensoort ‘steen’ (eigenlijk chenin blanc) langzaam maar zeker vervangen door de bekende rode druivensoorten zoals cabernet sauvignon, merlot, shiraz en pinotage.


In Zuid-Afrika kan men twee grote wijngebieden onderscheiden : de kuststreek die doorloopt tot de eerste bergketens en de Kleine Karoo die eindigt bij Swartberg.

De Kaapse wijnlanden is de streek ten N.O. van Kaapstad met een intensieve wijn- en fruitbouwcultuur. Het ligt tussen 30 en 35° zuiderbreedte en het mediterrane klimaat maakt het tot het belangrijkste wijngebied van Zuid-Afrika. Tevens is de Westelijke Kaapprovincie erg bergachtig en de wijngaarden liggen verspreid in de vele valleien, op de flanken van de voornamelijk uit graniet bestaande bergen. De druiven worden geplukt in februari of maart.

De belangrijkste blauwe druif is de cinsaut uit Zuid-Frankrijk, die in Zuid-Afrika betere wijn dan in Europa voortbrengt. De kruising van cinsaut en pinot noir leverde de pinotage op; die is duidelijk beter dan cinsaut, maar geen vervanger van pinot noir. Pinot noir groeit hier trouwens ook, maar de belangrijkste edele rode druif is nu cabernet sauvignon.

De steen, de plaatselijke naam voor de chenin blanc van de Loire, domineert de oogst van de witte druiven geheel. De bodems van Zuid-Afrika lijken voor deze druif uiterst passend, en zijn natuurlijke hoge zuurgraad houdt de wijn zelfs na zeer hete zomers fris en levendig. De steen is goed voor alles : van zoete of droge tafelwijn tot mousserende wijn of sherry. De rheinriesling is kort geleden geïntroduceerd.

Goede schuimwijn hoeft niet noodzakelijk Champagne te zijn. Overal ter wereld worden wijnen in dezelfde stijl gemaakt. De benaming Champagne daarentegen mag niet vermeld worden op het etiket als de wijn niet uit de Champagnestreek komt. De Zuid-Afrikaanse schuimwijnen, gemaakt volgens de traditionele methode, hebben hun eigen benaming namelijk ‘Cap Classique’. In Zuid-Afrika worden schuimwijnen ook weleens omschreven met de sprankelende naam ‘Vonkelwyn’.

 

 

© All rights reserved. The Wine Labels World.