Champagne
De afkortingen
op het etiket
N.M. Négociant-manipulant (handelshuis)
Deze producenten kopen hun druiven, produceren champagne en verkopen het
product onder hun eigen naam. In de Champagne werken een kleine 300 tal
producenten op deze manier. Samen brengen ze een goede 1.300 merken op
de markt.
R.M. Récoltant-manipulant (eigenaar bewerkt)
Producenten die hun producten volledig of gedeeltelijk zelf opslaan om
de champagne te produceren. Nadien verkopen ze hun product onder hun eigen
naam.
C.M. Coopérative de Manipulation (wijn afkomstig
van een coöperatie)
De meeste wijnbouwers zijn lid van een coöperatieve.
De coöperatieven nemen heel wat taken voor hun rekening : ze persen
de druiven voor de aangesloten leden, en in een groot aantal van de gevallen
produceren ze ook de champagne.
N.D. Négociant-distributeur
Deze personen kopen en verkopen (gesloten) flessen champagne.
R.C. Récoltant-coopérateur
Producenten die hun champagnes bij de coöperatieve halen waarbij
ze zijn aangesloten. Deze flessen zijn bijna klaar om op de markt gebracht
te worden. Deze kleine wijnbouwers hebben niet de nodige faciliteiten
om hun champagne zelf te produceren en laten die maken door de coöperatieve.
M.A. Marque d'acheteur of Marque Auxiliaire (hulpmerk)
In werkelijkheid gaat het om een gedeponeerd merk van een grote winkelketen,
een restauranthouder of een wederverkoper.
S.R. Société de récoltants
Een groep wijnboeren, vaak van dezelfde familie, die hun krachten bundelen
voor de productie en de verkoop.
R. Récoltant
R.D. Récemment dégorge
© All rights reserved. The Wine Labels World. |