Champagne

 

De  afkortingen  op  het  etiket

 

N.M. Négociant-manipulant (handelshuis)
Deze producenten kopen hun druiven, produceren champagne en verkopen het product onder hun eigen naam. In de Champagne werken een kleine 300 tal producenten op deze manier. Samen brengen ze een goede 1.300 merken op de markt.

R.M. Récoltant-manipulant (eigenaar bewerkt)
Producenten die hun producten volledig of gedeeltelijk zelf opslaan om de champagne te produceren. Nadien verkopen ze hun product onder hun eigen naam.

C.M. Coopérative de Manipulation (wijn afkomstig van een coöperatie)
De meeste wijnbouwers zijn lid van een coöperatieve.
De coöperatieven nemen heel wat taken voor hun rekening : ze persen de druiven voor de aangesloten leden, en in een groot aantal van de gevallen produceren ze ook de champagne.

N.D. Négociant-distributeur
Deze personen kopen en verkopen (gesloten) flessen champagne.

R.C. Récoltant-coopérateur
Producenten die hun champagnes bij de coöperatieve halen waarbij ze zijn aangesloten. Deze flessen zijn bijna klaar om op de markt gebracht te worden. Deze kleine wijnbouwers hebben niet de nodige faciliteiten om hun champagne zelf te produceren en laten die maken door de coöperatieve.

M.A. Marque d'acheteur of Marque Auxiliaire (hulpmerk)
In werkelijkheid gaat het om een gedeponeerd merk van een grote winkelketen, een restauranthouder of een wederverkoper.

S.R. Société de récoltants
Een groep wijnboeren, vaak van dezelfde familie, die hun krachten bundelen voor de productie en de verkoop.

R. Récoltant

R.D. Récemment dégorge

 

 

 

© All rights reserved. The Wine Labels World.