Champagne

 

De  wijnstoksoorten

 

Een wet van 22 juli 1927 bakent het gebied van de champagnewijn af. Ze regelt ook de keuze van gebruikte druivensoorten die op heden tot drie beperkt zijn.

  1. Chardonnay witte druivensoort in de Côte des Blancs en Aisne ongeveer 26 % van de aanplant.
  2. Pinot Meunier blauwe druivensoort vooral in de Marne-vallei ongeveer 38 % van de aanplant.
  3. Pinot Noir blauwe druivensoort in de Montagne de Reims en de Aube ongeveer 36 % van de aanplant.

Chardonnay is een witte druivensoort. Soms wordt de wijn van deze zone apart verkocht - dus zonder de traditionele toevoeging van blauwe druiven - onder de naam Blanc de Blancs. Dan vermeldt het etiket : 'Blanc de blancs'. De plant is zeer gevoelig voor hagel omdat de ranken vroegtijdig uitlopen. De Chardonnaydruif verkiest een krijtbodem en tijdens de zomermaanden verlangt ze vrij veel zon. De Chardonnay is een edele druivensoort en geeft daardoor de champagne zijn zuivere volle smaak, zijn finesse en elegantie.

Pinot Meunier mag niet worden geplant in de "Grands Crus", dit in tegenstelling van de Chardonnay en de Pinot Noir. Pinot Meunier is een blauwe druivensoort met wit sap. Doordat de plant niet te vroeg uitloopt, is hij minder kwetsbaar voor hagel of andere ongunstige weersomstandigheden. Deze druivensoort zorgt voor het fruitig karakter van de champagne en heeft een grotere opbrengst dan de Pinot Noir.

Pinot Noir wordt vooral aangeplant voor de "Grands Crus" (51 %). Deze wijnstoksoort is gevoelig voor hagel en wordt daardoor gemakkelijker rot. Deze druivensoort zorgt voor het karakter van de champagne. De blauwe druiven moeten onmiddellijk geperst worden om te voorkomen dat de schillen een spoor van kleur zouden afgeven aan de wijn.

Blauwe druiven worden als witte gevinifieerd. De kleurgevende schillen gisten dus niet mee, zodat zelfs champagnes van louter pinot noir wit zijn.

Meestal wordt champagne bereid uit blauwe en witte druiven. Hoewel champagne bijna altijd bestaat uit een mengsel van verschillende jaargangen, komen er van zeer goede jaren ook champagnes in de handel, uitsluitend van wijnen van dat jaar, hetwelk dan ook op het etiket wordt vermeld. Men spreekt dan van een champagne millésimé (en deze is altijd Brut).

Champagne is vrijwel altijd wit; er bestaat echter ook champagne rosé, die bereid wordt uit een mengsel van witte en rode wijn.

De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt slechts 10 graden Celsius, net één graad boven het minimum waarop de wijndruif rijpt.

 

 

© All rights reserved. The Wine Labels World.