Champagne
De wijnstoksoorten
Een wet van 22 juli 1927 bakent het gebied van de champagnewijn
af. Ze regelt ook de keuze van gebruikte druivensoorten die op heden tot
drie beperkt zijn.
- Chardonnay witte druivensoort in de Côte
des Blancs en Aisne ongeveer 26 % van de aanplant.
- Pinot Meunier blauwe druivensoort vooral in
de Marne-vallei ongeveer 38 % van de aanplant.
- Pinot Noir blauwe druivensoort in de Montagne
de Reims en de Aube ongeveer 36 % van de aanplant.
Chardonnay
is een witte druivensoort. Soms wordt de wijn van deze zone apart verkocht
- dus zonder de traditionele toevoeging van blauwe druiven - onder de
naam Blanc de Blancs. Dan vermeldt het etiket : 'Blanc de blancs'. De
plant is zeer gevoelig voor hagel omdat de ranken vroegtijdig uitlopen.
De Chardonnaydruif verkiest een krijtbodem en tijdens de zomermaanden
verlangt ze vrij veel zon. De Chardonnay is een edele druivensoort en
geeft daardoor de champagne zijn zuivere volle smaak, zijn finesse en
elegantie.
Pinot
Meunier mag niet worden geplant in de "Grands Crus", dit
in tegenstelling van de Chardonnay en de Pinot Noir. Pinot Meunier is
een blauwe druivensoort met wit sap. Doordat de plant niet te vroeg uitloopt,
is hij minder kwetsbaar voor hagel of andere ongunstige weersomstandigheden.
Deze druivensoort zorgt voor het fruitig karakter van de champagne en
heeft een grotere opbrengst dan de Pinot Noir.
Pinot
Noir wordt vooral aangeplant voor de "Grands Crus" (51 %).
Deze wijnstoksoort is gevoelig voor hagel en wordt daardoor gemakkelijker
rot. Deze druivensoort zorgt voor het karakter van de champagne. De blauwe
druiven moeten onmiddellijk geperst worden om te voorkomen dat de schillen
een spoor van kleur zouden afgeven aan de wijn.
Blauwe druiven worden als witte gevinifieerd. De kleurgevende
schillen gisten dus niet mee, zodat zelfs champagnes van louter pinot
noir wit zijn.
Meestal wordt champagne bereid uit blauwe en witte druiven.
Hoewel champagne bijna altijd bestaat uit een mengsel van verschillende
jaargangen, komen er van zeer goede jaren ook champagnes in de handel,
uitsluitend van wijnen van dat jaar, hetwelk dan ook op het etiket wordt
vermeld. Men spreekt dan van een champagne millésimé (en
deze is altijd Brut).
Champagne is vrijwel altijd wit; er bestaat echter ook
champagne rosé, die bereid wordt uit een mengsel van witte en rode
wijn.
De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt slechts 10 graden
Celsius, net één graad boven het minimum waarop de wijndruif
rijpt.
© All rights reserved. The Wine Labels World.
|