Champagne

 

De  verschillende  typen

 

De hoeveelheden suiker die worden toegevoegd, bepalen uiteindelijk de aard van de champagne.

 

Type
Dosering
 Extra Brut
 0 tot   6 gram suiker per liter 
 Brut
 6 tot 15 gram suiker per liter 
 Extra-sec
 12 tot 20 gram suiker per liter 
 Sec
 17 tot 35 gram suiker per liter 
 Demi-sec
 33 tot 50 gram suiker per liter 
 Doux
 meer dan 50 gram suiker per liter 

Er werd een nieuw type toegevoegd aan de lijst : Brut nature. Deze benaming mag slecht gebruikt worden wanneer er oorspronkelijk minder dan 3 gram suiker per liter aanwezig is.

Veel kleine details hebben invloed op de kwaliteit van champagne. Eén van de belangrijkste is de periode van rust die men de wijn gunt na zijn tweede gisting. Voor gewone soorten staat één jaar voorgeschreven, maar alle grote huizen hanteren als regel drie jaar; want hoe langer de rijping des te fijner en persistenter de belletjes en des te zachter en harmonischer de smaak.

 

 

© All rights reserved. The Wine Labels World.