Champagne

 

De naam champagne is niet alleen een herkomstbenaming, zoals de namen in Bordeaux, maar ook de aanduiding van een zeer precies omschreven productieproces dat de wijn moet ondergaan om champagne te mogen heten. Er zijn landen waar men deze naam gebruikt, alsof die alleen maar slaat op de bewerking, maar het is ook de zeer bijzondere bodemgesteldheid van dit zo noordelijke wijngebied die champagne zo uniek maakt.

Situering

La Champagne, de bakermat van le champagne, is Frankrijks noordelijkst gelegen grote wijngebied en strekt zich uit over 5 departementen en 303 gemeenten met een oppervlakte van ca. 35.000 ha. Deze departementen zijn : Marne, Haute-Marne, Aube, Aisne en Seine-et-Marne. Van grote economische betekenis is de streek van Reims en Epernay, waar de sterk versneden bergrug is bedekt met de beroemde wijngaarden.

De champagnestreek werd door de wetgever in 1927 wettelijk en duidelijk omschreven : alleen de druiven uit dit bepaald gebied mogen gebruikt worden om champagne te maken.

Op de krijtheuvels van Reims, Epernay en Ay staan drie edele druiverassen aangeplant, waarvan men later in de koele kelders 's werelds fijnste bruisende wijn maakt. Eens was dit gebied het bekken van een voorhistorische binnenzee, met een bodem van krijtafzetting waarin nu fossiele resten. Aan de krijtlaag dankt champagne zijn bijzondere smaakeigenschappen.

 

CHAMPAGNE

 

 

 

© All rights reserved. The Wine Labels World.